Как да декларирам липса на дейност на фирмата ми?

Как да декларирам липса на дейност на фирмата ми?

В срок до 30.06.2024 г., търговците и юридическите лица с нестопанска цел, които не са осъществявали дейност през отчетната 2023 г. и не са заявили това обстоятелство за предходни години, имат задължението да декларират липсата на дейност в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел /ТРРЮЛНЦ/ по електронен път чрез Единен портал за заявяване на електронни административни услуги или в териториалната служба на Агенция по вписванията.

По смисъла на §1, т. 30 от Допълнителните разпоредби на Закона за счетоводството, “предприятия, които не са осъществявали дейност през отчетния период" са предприятия, за които едновременно са налице следните условия:

  • през отчетния период не са извършвали сделки по чл. 1, ал. 1 от Търговския закон;
  • през отчетния период не са възникнали условия да бъде признат приход съгласно Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти;
  • не са осъществявали дейност, свързана с инвестиции, производство и/или продажба;
  • не са осъществявали покупка на стоки и услуги с цел получаване на доходи и печалби.

Липсата на дейност се декларира с Декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството по образец, утвърден със Заповед на министъра на финансите, която се подава в Търговския регистър и Регистъра на ЮЛНЦ от:

  • всички фирми;
  • всички сдружения, фондации и народни читалища.

Не подават декларация за липса на дейност едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит, както и и едноличните търговци, които не са имали дейност през 2023 г.

Не се дължат държавни такси за обявяването на декларацията в Търговския регистър и Регистъра на ЮЛНЦ.

Декларацията за липса на дейност по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството се подава еднократно. Това означава, че ако са подали такава декларация през 2023 г., фирмите и ЮЛНЦ няма да подават нови декларации за липса на дейност през 2024 г.

Счетоводителите Не могат да подават декларации за липса на дейност.

За обявяване на декларация за липса на дейност по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството в Търговския регистър и Регистъра на ЮЛНЦ са необходими следните документи:

  • Заявление, образец Г3;
  • Декларация за липса на дейност по чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗСч;
  • Декларация за липса на дейност по чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗСч, в която личните данни, освен тези, които се изискват по закон, са заличени;
  • Декларация относно истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ;
  • Пълномощно към адвокат, ако заявлението не се подава лично от законния представител на съответния търговец или юридическо лице с нестопанска цел.

В случай, че желаете да спестите време, мога да Ви съдействам и да подам декларацията за липса на дейност на Вашата фирма, фондация, сдружение или читалище. Cвържете се с мен на e-mail: adv.viktoria.stoycheva@gmail.com